Norwegian Forest Cats "Cattery Trixsikke"

Welkom op de website van " Cattery TrixSikke in Ommen.

ras beschrijving.

Korte geschiedenis van het ras:  

Wetenschappers zijn het erover eens dat de oorsprong van (half)langharige katten gezocht moet worden in Zuid-Rusland, Turkije en Iran. In vroeger tijden kwamen er buiten deze contreien alleen kortharige katten voor. De voorvaderen van de Noorse Boskat moeten dus op de een of andere manier door toedoen van de mens in Noorwegen terecht zijn gekomen. Men neemt aan dat het de zeevarende Noormannen zijn geweest die omstreeks de 9e eeuw halflangharige katten met zich mee naar huis namen. We kunnen dus stellen dat de Noorse Boskat een verre afstammeling van het ras is dat wij nu kennen als de Turkse Angora. De Noorse Boskat is echter forser van bouw en veel ruiger van beharing, wat een gevolg zal zijn van een min of meer natuurlijke selectie en de invloed van de in Scandinavië reeds aanwezige kortharige katten. De katten met een dikkere vacht en een steviger lichaamsbouw hadden natuurlijk veel meer kans om de barre Scandinavische winter te overleven. In 1912 werd de allereerste Noorse Boskat als raskat tentoongesteld. Een groep liefhebbers begon belangstelling te krijgen voor het nationale ras, wat resulteerde in de oprichting van een vereniging die zichzelf als doel stelde het ras te stabiliseren. De Noorse Boskat is pas in 1977 door de internationale kattenverenigingen officieel erkend. 


Rasbeschrijving:   

Kop: vormt van voren gezien een driehoek waarvan alle zijden even lang zijn. De neusrug is recht en mag geen stop vertonen. De kin is sterk.

Oren: vrij breed aan de basis, hoog op de kop geplaatst, ze lopen spits toe. Van voren gezien loopt de buitenkant van de oren parallel aan de schedelvorm, zodat de oren met de schedel samen een driehoek vormen. Aan de oortipjes bevinden zich lynxpluimpjes en aan de binnenkant van de oren groeit er wat langer haar, dat lichtjes naar achteren toe krult.

Ogen: expressief, amandelvormig en iets schuinstaand.

Lichaam: vrij grote, stevig gebouwde kat met een sterk beenderenstructuur en een lang lichaam.Poten: Hij staat hoog op de poten en de achterpoten zijn langer dan de voorpoten, waardoor de rug naar achteren toe wat omhoog loopt. De voeten zijn groot, rond en stevig en vertonen haarpluimpjes tussen de tenen. 

Staart: lang, weelderig behaard en dik. Als de staart over de rug wordt teruggelegd, moet deze tot aan het kuiltje tussen de schouderbladen reiken.

Vacht: De kwaliteit van de vacht is van het grootste belang. Deze is halflangharig met een rijke en wollige ondervacht. De gladde en glanzende bovenvacht heeft een waterafstotende structuur die de kat beschermt tegen weersinvloeden. Buiten de zomerperiode behoort de kat een weelderige kraag en bef en ook een flinke pluimstaart te hebben.

Kleur: De Noorse Boskat mag alleen voorkomen in de natuurlijke kleuren,  niet natuurlijke kleuren zoals lilac, cinnamon en chocolate zijn niet toegestaan. De verdeling van kleur op het lichaam is van ondergeschikt belang. De ogen mogen elke oogkleur hebben, variërend van groen en geel tot koperkleurig en blauw.


Karakter:   

De Noorse Boskat heeft een gemakkelijk, tolerant en sociaal karakter. Het is een rustige, evenwichtige kat die echter vrij actief is. Ze kunnen ontzettend goed klimmen en demonstreren dit graag. Ten opzichte van mensen stellen deze katten zich zeer vriendelijk op, ze worden graag aangehaald en geknuffeld. Ze hebben de neiging zich aan een persoon in het bijzonder te hechten. De omgang met honden geeft zelden problemen. Ze hebben een sterk territoriumgevoel, dus zullen katers het onderling gewoonlijk niet zo goed samen kunnen vinden. De omgang tussen gecastreerde katers geeft overigens zelden problemen. Vrouwelijke dieren gaan vaak wel goed met elkaar om. Hij is boven alles nieuwsgierig, wil graag weten wat er om hem heen gebeurt en alles wat het huis binnenkomt, of het nu gaat om boodschappen of een bezoeker, wordt grondig geïnspecteerd en gekeurd.

Verzorging:  

De voor het ras zo typische vettige en waterafstotende vacht maakt intensief onderhoud niet nodig. Ze hebben maar weinig vachtverzorging nodig. Buiten de rui periode kunt u de vacht met een grove kam of borstel zo nu en dan fatsoeneren. In de lente en vroege zomer maakt de kat een betrekkelijk korte, maar hevige rui door en krijgt hij het uiterlijk van een kortharige kat met een volle pluimstaart.  

© 2021 Norwegian Forest Cats "Cattery Trixsikke"

Thema door Anders Norén